Siirry sisältöön

Bidrag i Sverige

Bidrag för sökande boende i Sverige

För boende i Sverige finns två stödformer – aktivitetsbidrag och resestöd. Båda stödformer har löpande ansökningstid. Alla ansökningar lämnas in elektroniskt till sekretariatet i ansökningsportalen Rimbert.

Bidragsverksamheten för båda stödformer är indelad i två huvudkategorier – kulturmöten och samhällsutveckling. 

Kulturmöten kan vara möten med en publik eller kulturutövare genom exempelvis festivaler, utställningar, konserter eller annan kulturförmedling

Samhällsutveckling kan vara diskussion och analys genom konferenser, seminarier, kartläggningar, forskningsaktiviteter.  

Observera att stöd beviljas inte till aktiviteter eller resor som redan är genomförda.

Aktivitetsbidrag

Fonden beviljar mindre belopp så att aktiviteten snabbt kan sätta igång. Maxbeloppet som kan sökas är 50 000 kr. Fonden ser gärna att det även finns andra finansiärer eller intäkter. Handläggningstiden för aktivitetsbidrag är ca 6 veckor. Undantag gäller under juni-juli och december.

Aktiviteten ska ha ett tydligt bilateralt syfte. Det innebär att öka kännedomen om, eller skapar nya kontaktytor mellan, Sverige och Finland. Fonden prioriterar ansökningar som har en spridning och kan skapa ett intresse utanför de som är direkt involverade i aktiviteten.

För nordiska och övriga internationella aktiviteter kan också bidrag beviljas. Detta förutsatt att relationen mellan Sverige och Finland utgör ett tema eller där deltagare från de två länderna är betydelsefullt i aktiviteten.

Resestöd
Du kan söka resestöd för en resa som syftar till att ge nya kontakter eller öka kunskapen om Finland, inklusive Åland. Stödet söks individuellt, eller som en arbetsgrupp om högst tre deltagare. Stödet storlek styrs av avreseort i Sverige och destination i Finland. Stödet täcker resekostnader för högt 4 000kr per person, och för kost och logi 1 500 kr per dygn, dock högst för totalt fem dygn. Handläggningstiden för resestödet är högst 3 veckor. Undantag gäller under juni-juli och december.

Fonden beviljar inte stöd till:

  • Reparationer, byggnationer eller liknande.
  • Ersättning för löpande studier, praktik och utbyten på grundskole-, gymnasie-, och högskolenivå.
  • Sportevenemang

SÅ HÄR ANSÖKER DU

  • Skapa ett användarkonto i ansökningsportalen. I portalen kan du sedan skicka in din ansökan, begära utbetalning och göra din redovisning för beviljat stöd. Vi tar endast emot ansökningar och bilagor i ansökningsportalen.
  • Skicka inget per post. Det svenska sekretariatet tar bara emot digitala bilagor tillsammans med ansökan. Du kan alltså inte skicka dokument, bilder, USB-minnen eller liknande per post. Alla bilagor ska bifogas i ansökan och inte skickas per e-post.
  • Du kan även kontakta oss via ansökningsportalen.
  • Känslig information ska alltid lämnas via ansökningsportalen, aldrig via mejl.

SÅ HANTERAS DIN ANSÖKAN
Fondens sekretariat granskar varje ansökan och fattar beslut efter rekommendationer från sakkunniga. Beslutet kan inte överklagas.

På inloggningssidan till ansökningsportalen hittar du en mall med frågorna i ansökningsblanketterna så du kan bekanta med dem innan du lämnar in en ansökan.

Det här bedöms
Ansökningar ska ha ett tydligt bilateralt syfte. Det innebär att det söker stöd om ska öka kännedomen om, eller skapar nya kontaktytor mellan, Sverige och Finland. Fonden prioriterar ansökningar som har en spridning och kan skapa ett intresse utanför de som är direkt involverade i aktiviteten. Fonden bedömer också vilka möjligheter det finns att genomföra aktiviteten, om projektet kan leda till långsiktiga kontakter mellan Sverige och Finland.

Detta uppmärksammas särskilt
Under 2024–2025 vill styrelsen särskilt uppmärksamma ansökningar där de yngre generationerna och nya målgrupper ingår. Genom bidragsverksamheten vill styrelsen också prioritera en geografisk spridning, såväl till tema som deltagare och där aktiviteterna genomförs. Kommunernas framtida utmaningar samt frågor som berör hållbarhet, demokrati och yttrandefrihet är också något som styrelsen anser är särskilt angeläget.

Om kriterierna inte uppfylls
Sekretariatet har rätt att fatta ett administrativt avslag på ansökningar som inte uppfyller fondens syfte och riktlinjer. Detta innebär att ansökan inte går vidare för en bedömning.

UTBETALNING, REDOVISNING OCH UPPSKOV

Rekvisition (begäran om utbetalning)

Bidraget rekvireras i ansökningsportalen. Länk till rekvisitionen finns även i beslutsbrevet. I portalen går du till ”utbetalning av bidrag” där du hittar mer information om utbetalningsprocessen. Bidraget betalas ut i förväg.
Rekvisitionsblanketten ska signeras med digital signatur (Bank-ID, Freja ID, etc.).

Om du inte rekvirerar ditt bidrag inom 12 månader och inte heller ansöker om uppskov kommer ditt bidrag återgå till fonden.

Använd till ändamålet
Du måste använda bidraget till det ändamål som beviljats. Om du vill ändra ändamålet ska du kontakta fonden via ansökningsportalen.

Logotype
Fondens namn/logotyp ska synas i samband med aktiviteten som beviljats stöd. Länk till logotype och grafiska anvisningar finns i beslutsbrevet.

Tagga i sociala medier
När aktiviteter (som fonden finansierar) nämns i sociala medier ska fonden taggas:

  • Instagram: @fondensverigefinland
  • Facebook: @kulturfondensverigeochfinland
  • eller #fondenrahasto

Uppskov
Om du får förhinder och inte kan förverkliga ditt projekt i tid är du välkommen att ansöka om uppskov. Detta gör du också via ansökningsportalen.

Redovisning
Det bidrag som du beviljats måste redovisas senast 3 månader efter angivet slutdatum i ansökan. Tänk på att du behöver redovisa tidigare beviljade aktiviteter/resor innan du kan få beviljat ett nytt stöd.

I redovisningen måste det framgå att den utbetalade summan har använts så som preciserats i ansökan.

Publicering av uppgifter
Vi publicerar information om de projekt som beviljats stöd, till exempel namnet på dig som mottagare, beloppets storlek och projektets ändamål. Uppgifterna visas på vår webbplats, och kan även synas i publikationer och på sociala medier.