Siirry sisältöön

Bidrag i Sverige

Bidrag för sökande boende i Sverige

I Sverige finns två stödformer: Projektbidrag och Resebidrag. För projektbidrag beviljas högst 50 000 kr och för resebidrag med uppehälle i Finland högst 11 500 kr.

Projektbidrag kan sökas av enskilda personer, organisationer, föreningar, institutioner etc. Resebidrag är endast för enskilda personer och kan sökas för en grupp om högst tre personer. Om det är fler hänvisar vi till att söka projektbidrag.

Båda stödformerna har löpande ansökningstider. Handläggningstiden är ca sex veckor för projektbidrag och tre veckor för resebidrag. Vid begäran om kompletteringar kan handläggningstiden ta längre tid.

Under jul- och nyårshelgerna samt juli månad gäller andra tider.

Bidraget betalas ut i förväg och skall signeras med digital signatur (Bank-ID, Freja ID, etc.). Utbetalning till en förening, organisation eller motsvarande görs endast till Bank- eller Postgiro.

Observera att bidrag inte beviljas till projekt eller resor som är påbörjade eller redan är genomförda.

VIDEON
I videon har vi på drygt 2 minuter sammanfattat det som gäller när du söker om ett bidrag i Sverige. Sprid den gärna vidare till andra som du eventuellt ska samarbeta med. Läs mer nedan om vad fonden prioriterar och hur ansökningar bedöms.

Om du vill se närmare på själva processen för hur ansökningarna administreras, klicka här.

Längre ner kan du läsa mer om vad som gäller för Projektbidrag respektive Resebidrag.
Alla ansökningar lämnas in elektroniskt i ansökningsportalen Rimbert. Längre ner i avsnittet Så här ansöker du kan du läsa mer om portalen.

Gemensamt för de båda stödformerna
Fondens syfte är att främja de kulturella förbindelserna mellan Finland och Sverige genom att öka kännedomen om och kontakten mellan de båda länderna. Detta kan ske genom exempelvis en forskningsaktivitet, föreställning, kartläggning, medverkan i konferenser, studiebesök och utställningsverksamhet.

Under fliken Bidrag/beviljade bidrag finns en sammanställning över bidrag som beviljades förra året och i år – Läs mer här.

Fondens bidrag är indelat i två huvudkategorier: Kulturmöten och Samhällsutveckling. Kulturmöten gäller mellan Sverige och Finland inom litteratur, arkitektur och formgivning, musik, scenkonst, bildkonst, film och media, kulturarv eller något annat kulturområde.

Den andra kategorin om samhällsutvecklingen i Sverige och Finland gäller inom specifika teman inom språkfrågor och språkpolitik, kulturpolitik, utbildningsfrågor och utbildningspolitik, mediefrågor och mediepolitik, historia och politiska skeenden, kulturella och kreativa näringar och kommunernas framtida utmaningar.

För nordiska och övriga internationella aktiviteter kan också bidrag beviljas. Detta förutsatt att relationen mellan Sverige och Finland utgör ett tema eller där deltagare från de två länderna är betydelsefulla i aktiviteten. För resebidrag förutsätts att aktiviteten sker i Finland.


Till detta beviljas inte bidrag
Observera att fonden inte beviljar bidrag för praktik eller studier på grundskole-/gymnasie-/högskolenivå för vilka allmänna studiemedel är tillgängliga. Detsamma gäller resor som är en del av den sökandes formella studier.

Fonden beviljar ej heller bidrag som gäller sportevenemang, eller till utrustning, reparationer, byggnationer eller liknande.

Några rader om vilka frågor som skall besvaras
I ansökningsportalen Rimbert kan du förhandsgranska båda ansökningsformulären. Du behöver inte vara inloggad för att se formulären.

Vi har försökt att begränsa antalet frågor, men några frågor måste ställas i förhållande till fondens syfte. Andra frågor i blanketten är endast för fondens statistik. De frågorna kan uppfattas som många, men tar inte så lång tid att besvara och svaren har ingen betydelse för bedömningen av ansökan. Med statistiken vill fonden få bättre kunskap om trender och tendenser samt hur bidragsverksamheten kan förbättras. 

Om du kör fast på någon fråga, så kontakta oss gärna på info@fondensverigefinland.org

Tänk på följande
Det centrala i bedömningen kretsar huvudsaligen kring tre frågeställningar.

För det första: Varför ansökan gäller just Finland; om bidraget (som ansökan gäller) kan skapa nya alternativt fördjupade kontakter med Finland, eller ge ny eller fördjupad kännedom om Finland i Sverige?

För det andra: Finns det en idé om hur kontakterna och kännedomen kan användas efter projektet/resan. Finns det en potential att det kan utveckla din/er verksamhet och få en spridning till andra?

För det tredje: Är projektet/resan realistisk att genomföra i förhållande till de förutsättningar som framhålls i ansökan?

Detta är sammanfattningsvis det som vi lägger i bedömningen om – och i vilken grad – ett bidrag från fonden främjar de kulturella förbindelserna mellan länderna.

TIPS: Svaren behöver inte vara långa, men gärna så konkreta som möjligt för att underlätta bedömningen. Beskrivningen av varför behöver inte vara allt för omfattande, utan hur projektet eller resan skall genomföras är väl så viktigt; exempelvis vem eller vilka du/ni skall träffa, inbjuda, besöka eller samarbeta med är betydelsefulla delar i bedömningen. Ju mer bekräftade dessa upplysningar är, desto bättre.

OBS: En ansökan som är ofullständig, som saknar nödvändig information för att bedömas avslås. Sekretariatet kan vid behov begära kompletteringar.

Sekretariatet har också rätt att fatta ett administrativt avslag på ansökningar som inte uppfyller fondens syfte och riktlinjer. Det innebär att ansökan inte går vidare för en bedömning.

Särskilt om projektbidrag
För ett projekt som administreras i Sverige finansieras den del som är en interaktion (samverkan) med Finland. Det gäller huvudsakligen kostnader för medverkan/inslag från Finland i ett projekt som genomförs i Sverige eller kostnader för genomförandet av projektet i Finland.

De merkostnader som interaktionen förutsätter är det som fonden i första hand täcker med ett bidrag, vilket kan vara högst 50 000 kr.

OBS: Vid bedömningen av budgeten är en viktig del hur stor andel som är fondens bidrag av den totala kostnaden, och om andra intäkter är säkra, troliga eller endast sökta från andra bidragsgivare.

Som en del i fondens syfte prioriteras ansökningar som kan skapa ett intresse även utanför den/de som är direkt involverade i projektet. I vissa fall kan fonden se det som mer naturligt att vara bidragsgivare i en andra fas. Då projektets resultat, dess egentliga syfte, kan spridas och delges för en publik.

TIPS: Tänk igenom (besvara) nedan frågor för dig själv. Då får du ganska snabbt en bild över ditt projekt och den del som gäller Finland och din ansökan. Det ger en uppfattning om det finns en linje i din projektidé. Frågorna är inte fullt ut desamma som i formuläret, men de speglar vad som är väsentligt för bedömningen av helheten.

1: Varför just Finland?
(Anledningen till att projektet berör Finland)

2: När skall den del i projektet ske då bidraget från fonden behövs? 
(Även om handläggningstiden är ca fem veckor, så ha gärna en marginal på några ytterligare veckor)

3: Hur kommer utförandet av projektet, den del som fonden skall ge bidrag till, beröra/samverka med Finland och relationen med Sverige?
(Att exempelvis en föreställning/konsert skall spelas i Finland är inte tillräckligt, det behövs något mer som kan tydliggöra ”anledningen” i första frågan om Varför just Finland)

4: Om projektet utförs i Finland, var sker det i så fall (ort och plats)?
(Namnge gärna själva platsen om det exempelvis är ett konserthus, galleri, teater, klubblokal etc. Lägg gärna till länkar till platserna).

5: Vem/vilka kommer medverka i projektet från Finland, eller vilka är kontaktpersonerna i Finland?
(Det behövs någon form av dokumentation. Ju mer konkret och personlig, desto bättre)

6: Hur kan erfarenheten/kontakterna användas efter projektet?
(Detta är viktigt i förhållande till fondens ändamål. Det går givetvis inte att lova något, men redovisa någon form av ambition)

Till sist, ställ svaren i de sex frågorna mot den slutgiltiga frågan: Är detta realistiskt att genomföra och hur stor betydelse har det för fonden i arbetet med sitt syfte?

Ibland kan det vara bättre att som en förberedande del söka ett resebidrag, och sedan eventuellt återkomma och söka ett projektbidrag. Det vill säga att först skapa kontakter i Finland, inhämta finländska erfarenheter, behov och intressen och därefter planera projektet.

Särskilt om resebidrag
Den andra stödformen Resebidrag gäller för resa från Sverige till Finland inklusive Åland. Bidraget täcker kostnader för resa, kost och logi under högst fem dygn. Maximalt belopp är 11 500 kr för en person. Bidraget söks individuellt och kan omfatta en grupp om högst tre personer. Är gruppen större hänvisar vi till projektbidrag.

OBS: Besöket i Finland skall ha ett tydligt motiv som ligger i linje med fondens syfte. Det skall finnas någon form av dokumentation/bekräftelse på de platser som skall besökas/personer som skall träffas. Att endast delta i en konferens, besöka en mässa, föreställning etc. är inte tillräckligt för att beviljas ett bidrag. Det skall finns ett tydligare syfte.

Ansökningar prioriteras där skapade kontakter och inhämtad kunskap i Finland har förutsättningar att användas i andra aktiviteter eller syften i Sverige.

TIPS: Tänk igenom (besvara) nedan frågor för dig själv. Då får du ganska snabbt en bild över din resa till Finland och den del som gäller din ansökan. Det ger en uppfattning om det finns en linje i din idé om att genomgöra resan. Frågorna är inte fullt ut desamma som i formuläret, men de speglar vad som är väsentligt för bedömningen av helheten.

1: Varför just Finland?
(Anledningen till resan Finland)

2: När skall jag åka
(Även om handläggningstiden är högst tre veckor, så ha gärna en marginal på några ytterligare veckor)

3: Vad skall jag göra i Finland?
(En så kallad ”inspirationsresa” håller inte i förhållande till fonden syfte)

4: Vem/vilka skall jag träffa?
(Det krävs någon form av dokumentation. Ju mer personlig, desto bättre)

5: Hur tänker jag använda erfarenheten/kontakterna från resan när jag är tillbaka i Sverige?
(Detta är viktigt i förhållande till fondens ändamål. Det går givetvis inte att lova något, men redovisa någon form av ambition)

Ställ dina svar i de fem frågorna mot den slutgiltiga frågan: Är detta realistiskt att genomföra och hur stor betydelse har det för fonden och arbetet med sitt syfte?

Så här ansöker du

  • Skapa ett användarkonto i ansökningsportalen. I portalen kan du sedan skicka in din ansökan, begära utbetalning och göra din redovisning för beviljat stöd. 
    Vi tar endast emot ansökningar och bilagor i ansökningsportalen.
  • Skicka inget per post. Vi tar bara emot digitala bilagor tillsammans med ansökan. Du kan alltså inte skicka dokument, bilder, USB-minnen eller liknande per post. Alla bilagor ska bifogas i ansökan och inte skickas per e-post.
  • Du kan även kontakta oss via ansökningsportalen.
  • Känslig information ska alltid lämnas via ansökningsportalen, aldrig via mejl.

Bedömningen av en ansökan
För bedömningen av ansökningarna för projektbidrag finns en sakkunnigdelegation. Varje ansökan bedöms av minst två personer. En för det specifika området och av delegationens ordförande som mer övergripande bedömer det bilaterala innehållet; projektets främjande av förbindelserna mellan länderna. När så behövs kan särskilda experter anlitas. Klicka här för att se vilka som är fondens sakkunniga i Sverige.

De sakkunniga ger en rekommendation till sekretariatet som fattar det slutgiltiga beslutet.

Ansökningarna om resebidrag bedöms inom sekretariat för att kunna hålla en kort handläggningstid. Sekretariatet består av två personer: Mats Wallenius och Alfiero Zanotto.

Sekretariatets beslut kring ansökningarna redovisas löpande till styrelsen och det svenska utskottet som mer ingående diskuterar bidragsverksamheten vid två möten under året. Vid de mötena deltar också ordförande i sakkunnigdelegationen.